Intro - Wat is MLM - Links - Contact

Leugens en feiten - Drie Hoofdeigenschappen - Syndroom-analyse - De MLM Test

Conclusies - Voorbeeld Amway - Voorbeeld Euphony

Wat is Multi Level Marketing (MLM)?

Ontstaan

Multi Level Marketing is een marketingmethode. Het wordt ook wel Netwerkmarketing genoemd. Dit zijn de twee meest gebruikte termen. Het concept is ontwikkeld rond 1940/1950 door California Vitamins, later Nutrilite. Amway, één van de grotere MLM ondernemingen, is in 1959 opgericht door twee ex-distributeurs van Nutrilite. Verdere bekende namen zijn Tupperware en Herbalife.

Concept

In de kern ziet het concept er als volgt uit:

Er is een moederbedrijf dat producten inkoopt of zelf produceert. Dit kunnen naast traditionele, fysieke producten zoals schoonmaakmiddelen ook belminuten of iets dergelijks zijn. In de traditionele manier van zakendoen worden deze producten via groothandel, kleinhandel en detaillisten ("retailers") naar de consument gebracht. Hierbij wordt gebruik gemaakt van in- en verkopers en dergelijken. Daarnaast spenderen deze ondernemingen vaak een aanzienlijk bedrag aan reclame. In de schakels tussen het moederbedrijf en de consumenten worden marges berekend, zodat de ondernemingen geld verdienen aan hun activiteiten.

Binnen een MLM is er eveneens een moederbedrijf, alleen worden de tussenschakels vervangen door "onafhankelijke distributeurs". Dit zijn gewone mensen, zoals jij en ik. Zij gaan binnen hun netwerk (familie, vrienden en kennissen) op zoek naar mensen die de producten of diensten willen afnemen en naar mensen die hetzelfde als zij willen doen. Over de verkopen binnen hun klantenkring en binnen de zogenaamde downline (dit zijn de gewerfde distributeurs) krijgen zij een percentage commissie, ook wel bonus genoemd. Daarnaast maakt het moederbedrijf geen reclame, maar is er sprake van mond-op-mond reclame binnen de netwerken van distributeurs.

Potentiele Voordelen

De voordelen die dit, volgens de MLM ondernemingen en distributeurs, biedt zijn:

  • Kostenbesparingen: Geen marges voor tussenhandelaren, geen reclamekosten, lagere distributiekosten (e.d.) waardoor de producten goedkoper zijn;
  • De mogelijkheid een "aanzienlijk" (passief) inkomen te verwerven voor distributeurs. Passief wil zeggen voor altijd doorgaand, zonder daar verder (veel) tijd in te steken. Tevens is het een manier om "voor jezelf te beginnen" zonder daar een aanzienlijk startkapitaal voor nodig te hebben. En de distributeurs kopen de producten tegen inkoopprijzen.

Dit zijn de twee belangrijkste voordelen. Op pagina's over MLM zijn er nog een aantal (minder belangrijke) te vinden.

Overige Aspecten

Bij veel MLM ondernemingen is een hele reeks aan "bijproducten" ontstaan. Deze zijn bedoeld voor de distributeurs en bestaan onder andere uit:

  • Samenkomsten (meetings). Deze keren met enige regelmaat terug. Op deze bijeenkomsten worden met name presentaties gegeven door mensen die aan de top van de netwerken van distributeurs staan. Met name in de VS gaat het om "feel-good" meetings, waar men extreem enthousiast is en de nadruk lijkt te liggen op materiele zaken. Meestal wordt men min of meer (moreel) verplicht om naar deze bijeenkomsten te gaan, ze zouden onmisbaar zijn om succesvol te kunnen worden in de MLM business. De kosten lopen uiteen van een paar euro (bijvoorbeeld 7 euro voor de maandelijkse "Leadership Day" van Euphony) tot enkele honderden euro's (seizoens meetings Amway);
  • Fysiek materiaal. Hiertoe behoren onder andere boeken, magazines, casettebandjes met toespraken van topdistributeurs, videobanden/DVD's en zaken als visitekaartjes. Ook hierbij wordt men in meer of mindere mate (moreel) verplicht gebruik van te maken.

Al deze zaken worden in de Engelstalige literatuur de "Business Tools" genoemd. Meer hierover komt aan bod bij Onwaarheid 1.

Organisaties

Een zichzelf respecterend MLM bedrijf zal aangesloten zijn bij een branche-organisatie als de Direct Selling Association (www.dsa.org) of de Vereniging Directe Verkoop (www.directeverkoop.nl). Deze organisaties hebben een aantal gedragsregels opgesteld waaraan distributeurs en ondernemingen zich moeten houden.

Verder is er natuurlijk de wetgever die bepaalde regels en wetten opstelt.