Intro - Wat is MLM - Links - Contact

Leugens en feiten - Drie Hoofdeigenschappen - Syndroom-analyse - De MLM Test

Conclusies - Voorbeeld Amway - Voorbeeld Euphony

Leugens en feiten #1

Onwaarheid 1: MLM biedt betere mogelijkheden voor het verdienen van veel geld dan alle andere mogelijke methoden.

Gemiddeld verdient minder dan 1% van de MLM distributeurs geld. Dit is wel een gemiddelde en kan dus per bedrijfstak en per onderneming verschillen. De overige ruim 99% draait verlies omdat zij kosten maken die hoger zijn dan de verdiende bonussen.

Deze kosten bestaan voor een groot deel uit telefoon- en transportkosten (benzine). Serieuze distributeurs geven vaak presentaties, meestal in de eigen omgeving maar soms ook door het hele land. Zij onderhouden veel contact met de upline (distributeur boven hen) en downline (onder hen). Daarnaast doen zij zelf nog inkopen bij het moederbedrijf, in sommige gevallen zouden zij die inkopen normaal niet gedaan hebben zodat deze ook als kosten beschouwd kunnen worden. Het komt daarnaast voor dat distributeurs extra inkopen doen om een bepaald bonusniveau te halen.

Bij sommige ondernemingen zijn er ook aanzienlijke kosten verbonden aan de Business Tools (zie Wat is MLM en dit PDF document). Er zijn gevallen waarin de inkomens van topdistributeurs zelfs voor het grootste deel bestaan uit het inkomen dat deze tools genereren (met name bij Amway blijkt dit voor te komen). Op Internet zijn hierover diverse verhalen van insiders te lezen. Amway heeft overigens in het verleden vaak geprobeerd webpagina's hierover te verbieden.

Om een redelijk inkomen te verwerven is bij de meeste MLM ondernemingen een downline/klantenkring nodig van 500 of meer personen. Stel dat 500 mensen zo'n inkomen willen verdienen, dan zijn er dus al 250.000 mensen nodig. Het systeem dat zorgt voor een cumulatief inkomen zorgt daardoor al snel voor verzadiging van de markt. De tegenwerping van distributeurs is in het algemeen dat verzadiging nooit op kan treden, omdat er dagelijks mensen geboren worden. Zij houden er echter geen rekening mee dat niet alle mensen geinteresseerd zijn in MLM en dus niet allemaal meegeteld mogen worden in het potentiele marktaandeel. En er overlijden natuurlijk ook mensen. Zie ook Onwaarheid 20.

Daarnaast moet je voor de meeste producten niet uitgaan van individuele personen maar van huishoudens. Nederland telt zo'n 7.000.000 huishoudens. Als we aannemen dat 20% geinteresseerd is in de producten van een specifieke MLM, dan zijn er dus 1.400.000 potentiele klanten in Nederland. Als voor een redelijk inkomen 500 of meer klanten nodig zijn, dan zal marktverzadiging vrij snel optreden. Om een perspectief te geven:

Op de eerste dag van een bepaalde maand is je bezit 1 cent. Gedurende die maand wordt iedere dag je bezit verdubbeld. Hoe verloopt de waarde van je bezit nu?

Bereken dit eens met een spreadsheet. Je zult zien dat je na 17 dagen (dus op dag 18) bijna 1311 euro hebt. Na 25 dagen kom je voor het eerst boven de 100.000 euro. Hierna gaat het heel snel en op dag 31 heb je ruim 5 miljoen.

Wat betekent dit nou? Je kunt uit dit voorbeeld concluderen dat zo'n vermenigvuldiging pas op het einde echt goed op gang komt. Bij MLM werkt het ook zo. Dit betekent dat op de laagste niveau's een enorm aantal personen nodig zijn om voor de mensen daar nog een redelijk inkomen op te bouwen.

Uiteraard bestaat bij sommige MLM ondernemingen wel de mogelijkheid ook klanten in het buitenland te voorzien. Hou wel rekening met eventuele extra vervoerskosten e.d.

De omzetgroei die MLM ondernemingen in het begin vaak laten zien, wordt met name veroorzaakt door het instappen van nieuwe distributeurs aan de onderkant. In veel gevallen stagneert de groei daarna en begint een daling op te treden. Indien dit het geval is, is er sprake van verzadiging. Dit hoeft niet per se "echte" verzadiging te zijn, het kan ook zijn dat mensen het idee hebben dat er teveel mede- distributeurs in de directe omgeving actief zijn, waardoor zij de "zakelijke kans" lager inschatten. Dit wordt aangeduid met "gepercipieerde verzadiging". Vaak gaan MLM ondernemingen in dat geval op zoek naar een nieuwe markt, door bijvoorbeeld in een ander land te beginnen.

Een andere veelgehoorde bewering is dat je met MLM een passief inkomen op kunt bouwen. Hiermee wordt bedoeld dat je zonder eigen inspanning toch een inkomen hebt als gevolg van de verkopen in je downline. In werkelijkheid stopt echter ruim 50% van de distributeurs er na 1 jaar mee. Na 5 jaar is zo'n 95% ermee gestopt. Dit betekent dat er continu gewerkt moet worden om de downline in stand te houden. Terzijde: Om dit in enig perspectief te zetten: van nieuw opgerichte ondernemingen is ongeveer de helft er na 5 jaar mee gestopt (bron: http://www.hba.nl/index.cfm/17,304,25,27,html) en zeker niet 95% zoals MLM aanhangers vaak beweren (zodat hun voorstel er niet minder slecht uitziet dan andere zakelijke kansen).

Alleen zij die een zeer brede downline (of een uitgebreide, blijvende klantenkring) hebben kunnen erin slagen een redelijk stabiel inkomen te houden, doordat de eerste lijn onder hen het recruteren van nieuwe distributeurs verzorgd. Dit is echter voor zeer weinigen weggelegd. In een voorbeeld van een bekende (maar niet met naam genoemde) MLM onderneming slaagt ongeveer 0,1% erin een stabiel inkomen van modaal of meer op te bouwen. Daarnaast wordt er voorbijgegaan aan het feit dat de meeste mensen met een "normale baan" een redelijk solide pensioenopbouw hebben, in tegenstelling tot full-time distributeurs.

Tot slot is het voor veel mensen van belang een basisinkomen te hebben, bijvoorbeeld om de maandelijkse huur of hypotheek te kunnen betalen. Bij MLM zijn hier geen garanties voor.

Kritische vragen:

  • Ben je bereid in een business te stappen die een relatief kleine kans op groot succes biedt?
  • Denk je dat je voldoende mensen kunt motiveren om klant of distributeur te worden?
  • Kun je een uitspraak doen over het aantal distributeurs dat in jouw omgeving actief is?
  • Ben je in staat zekerheid in te bouwen, in de vorm van bijvoorbeeld pensioen?
  • Vind je het niet vreemd dat mensen die je niet kent verdienen aan de omzet die jij genereert, zonder dat zij hier inspanningen voor verrichten?

Vorige    Overzicht    Volgende